Hans en Hannie Meerveld: “In dit huis willen we oud worden”

Zes jaar geleden verhuisden Hans (70) en Hannie (67) Meerveld naar hun appartement aan de Stadhuisstraat in Lelystad.  Met wat kleine aanpassingen maakte verhuurder Centrada de woning meteen veiliger en comfortabeler met het oog op de oude dag van het echtpaar. “We zitten hier perfect, in dit huis willen we oud worden.”

Trots laten Hans en Hannie Meerveld hun woning zien aan bijna dertig belangstellenden. Professionals op het gebied van wonen, welzijn en zorg in Lelystad die graag willen zien hoe Centrada de bestaande woning levensloopbestendiger heeft gemaakt. Hannie Meerveld laat zien dat er een wandbeugel is bevestigd bij de toegangsdeur naar het balkon. Geen overbodige luxe, want de opstap naar het balkon is hoog en toen Hannie net in het nieuwe huis woonde heeft ze er een lelijke smak gemaakt. “Het was hatsjikidee, daar ging ik.”

Wandbeugels en mengkranen

Naast de wandbeugels, heeft Centrada de kranen met de ouderwetse draaiknoppen vervangen voor makkelijk bedienbare mengkranen met maar één hendel. Zowel in de keuken als de badkamer zitten de nieuwe kranen en die zijn volgens Hannie ‘ideaal’. Ook is in de badkamer een thermostatische douchekraan aangebracht, zodat de temperatuur vooraf is ingesteld en ongelukjes met te heet water voorkomen worden.
De badkamervloer is ontdaan van gladde zeepresten en daarna voorzien van een coating die de vloer extra stroef maakt.  Ook hier in de badkamer zitten wandbeugels die voor extra houvast zorgen. Echtgenoot Hans loopt met een rollator en kan zich prima redden in de woning. “Ook alle drempels zijn weggehaald, dus dat scheelt een hoop en de hal was gelukkig al ruim genoeg.”

Van koop naar huur

Voor Hans en Hannie is de woning aan de Stadhuisstraat een geschenk uit de hemel. Ze zijn blij dat ze zes jaar geleden de keuze hebben gemaakt om hun eigen woning te verkopen en een huis te huren. “We hebben altijd in hoekwoning gewoon met een flinke tuin. En ik was er dol op, ik ben een echte tuinliefhebber, maar toen ik zeven jaar geleden aan mijn rug geopereerd werd ging dat niet meer”, vertelt Hannie. Het echtpaar stond toen al een tijdje ingeschreven bij Centrada. “We zijn zo ontzettend blij met deze woning, in dit huis willen we echt oud worden, we voelen ons hier thuis”, zegt Hanny. Echtgenoot Hans is het daar helemaal mee eens. “We gaan hier niet meer weg, we blijven hier tot onze dood.”