72% van 55+’ers wil in vertrouwde omgeving blijven wonen

Oud worden doen we het liefst thuis. Veel 55+’ers zien daarom de voordelen van maatregelen die het huis veiliger en comfortabeler te maken met het oog op de oude dag. Het grootste voordeel is volgens 72% van de 55+’ers dat ze door het op tijd nemen van maatregelen in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen als ze ouder worden. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de campagne Lang zult u wonen.

Nog niet levensloopbestendig

Levensloopbestendig wonen betekent dat er op tijd voorzieningen zijn getroffen om ook op hoge leeftijd veilig en prettig thuis te kunnen blijven wonen. Veel woningen in Lelystad zijn (nog) niet levensloopbestendig. Vooral in bestaande woningen kunnen er situaties in en om de woning zijn die op latere leeftijd voor moeilijkheden of onveilige situaties kunnen zorgen. Denk hierbij aan hoge drempels bij de entree naar uw huis, maar ook drempels van het ene naar het andere vertrek. Een bad waar u in moet stappen om te douchen of een douchebak met hoge opstap zijn voorbeelden.


Veel mensen wachten te lang

met het nemen van maatregelen

Waarom is levensloopbestendig wonen zo belangrijk?

Er is een groeiende aandacht voor levensloopbestendig wonen. Ook in Lelystad. Eén van de redenen daarvoor is we met z'n allen ouder worden en minder snel dan vroeger in aanmerking komen voor een plek in het verpleeg- of verzorgingstehuis. Hiervoor is een zorgindicatie nodig. We blijven dus langer zelfstandig wonen, ook met een lichte zorgvraag. Met de campagne Lang zult u wonen geeft de gemeente Lelystad inwoners tips om het huis op tijd voor te bereiden op de oude dag.

Eigen keuzes maken

Veel mensen geven aan dat ze graag in de vertrouwde omgeving willen blijven wonen als ze ouder worden. In de praktijk wachten mensen nog te vaak met maatregelen tot er een (medische) noodzaak ontstaat om het huis aan te passen. Er moeten dan in allerijl aanpassingen gedaan worden of er volgt een noodgedwongen verhuizing. Door op tijd met de woning aan de slag te gaan is de keuze aan bewoners zelf hoe en wanneer het huis wordt aangepakt.

Direct meer gemak, veiligheid en comfort

Veel levensloopbestendige maatregelen maken een woning meteen praktischer, veiliger en ook prettiger en mooier. In een nieuwe keuken komt de apparatuur bijvoorbeeld op werkhoogte om minder te hoeven bukken. In de nieuwe badkamer wordt aandacht besteed aan veiligheid om valongelukken te voorkomen. Maar ook relatief kleine en goedkope aanpassingen kunnen al  veel verbeteren. Een tweede trapleuning of antisliptreden op de trap vergroten de veiligheid onmiddellijk.

Bekijk de stimuleringsleningen in de gemeente Lelystad

  • Uw huis duurzamer maken door energiebesparende maatregelen?
  • Ouder worden en zorgen dat u kunt blijven wonen in uw eigen woning?
  • Of uw asbestdak laten verwijderen?

Heeft u één van bovenstaande woonwensen, maar lijken deze wensen voor u financieel onhaalbaar? De gemeente Lelystad biedt verschillende stimuleringsleningen voor het verbeteren van uw woning.