Lang zult u wonen in Lelystad

Wethouder Nelly den Os, gemeente Lelystad

Met de campagne Lang zult u wonen wil Lelystad inwoners stimuleren op tijd te beginnen met het veiliger en comfortabeler maken van hun woning. "We moeten onszelf de vraag stellen: waar en hoe wil ik wonen als ik ouder ben? Zodat we op tijd en zelf onze keuzes kunnen maken", zegt wethouder Nelly den Os. 

Vergrijzing en langer thuis wonen

De gemeente Lelystad heeft net als andere gemeenten in Nederland te maken met vergrijzing. In 2016 was 16% van de inwoners van Lelystad ouder dan 65. In 2032 is dat percentage opgelopen naar 22%.  In totaal wonen er dan 17.650 mensen van 65 jaar en ouder in de stad. Voor zulke grote aantallen inwoners is het onmogelijk nieuwe levensloopbestendige woningen te bouwen. We moeten dus ook naar oplossingen kijken in bestaande woningen.

Veiligheid en comfort in bestaande woningen

Kleine aanpassingen kunnen al voor veel extra veiligheid en comfort zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een tweede trapleuning voor extra houvast of het laten infreezen van antislipmateriaal in traptreden om het risico op vallen te verminderen. Ook het stroever maken van gladde badkamervloeren en het verwijderen van losliggende kleedjes en (bad)matten is een tip die de veiligheid in huis direct verhoogt en niet veel hoeft te kosten. Op deze website zijn veel tips en adviezen te vinden om zelf mee aan de slag te gaan.

De Blijverslening voor woningverbeteringen

Voor woningaanpassingen zoals het verbouwen van de badkamer of het verplaatsen van de bad- of slaapkamer naar de begane grond, biedt de gemeente Lelystad de Blijverslening aan. Deze financiering is er speciaal voor eigenaar-bewoners die willen investeren in het levensloopbestendig maken van hun huis maar onvoldoende spaargeld hebben of de financiering voor de maatregelen niet rond krijgen vanwege hun leeftijd. Met de Blijverslening maakt de gemeente Lelystad de woningaanpassingen voor een grotere groep mensen financieel mogelijk.

Lees de tips en adviezen van Lang zult u wonen

Een badkamer die niet alleen mooi is maar ook nog eens heel veilig? Het kan prima samen. En dat geldt ook voor de keuken. Als u plannen heeft om uw woning te verbouwen of verfraaien, kijk dan vast een flink aantal jaren vooruit en denk alvast na over uw woontoekomst. Is dit het huis waarin u oud wilt worden? Zorg dan dat uw nieuwe badkamer, keuken maar ook uw tuin geschikt is voor later. Zo investeert u slim in nog heel veel jaren woonplezier, maar houdt u ook regie over uw toekomst.